Methode voor 100% kans op succes! Bel me gerust voor info.

De betekenis en het belang van NLP 3D / 30.07.2014

Vlinder

Dit verhaal verscheen vandaag, 30 juli 2014, in de Nieuwsbrief van Zinzet. Zinzet is een Nieuwsbrief voor Coaches met een oplage van omstreeks 1600 leden.  

Als NLP Master was ik tot voor kort nog niet bekend met de NLP 3 D variant. En ik kan nu zeggen, ik vond het werkelijk een openbaring en een prachtige aanvulling op wat NLP mij als mens en coach al biedt op dit moment. NLP is een vertrouwde term in “coachland” dus daar ga ik niet meer op in. Maar omdat ik me realiseer dat het fenomeen NLP 3D nog bij relatief weinig mensen bekend zal zijn en het voor mij en anderen flink veel impact heeft gehad, leek het me de moeite waard om hierover dit stuk te schrijven. Vanzelfsprekend voeg er een persoonlijk element aan toe, de mensen die mij wat beter kennen zullen daar natuurlijk niet verbaasd over zijn :-)

NLP 3 D maakt anders dan de reguliere NLP een onderscheid tussen het gezonde deel, het overlevingsdeel en het traumadeel. 3 delen dus, vandaar 3 D, waarbij de D de d van dimensie is. Enkele weken terug had ik mij ingeschreven voor een “NLP 3D in de natuur 2-daagse” o.l.v. Marcel van Zuuren. Marcel als persoon kende ik nog niet, maar al snel bleek deze 2 daagse een schot in de roos te zijn. De organisatie, catering en de locatie in een rustieke, bosrijke omgeving nabij Soest bleek prima. Maar belangrijker, Marcel bleek een begenadigd spreker en een prima luisteraar. De persoonlijke ervaringen die hij met ons deelde maakten het geheel nog sprankelender: wat mij betrof en ernst en humor werden in een mooie dosering door hem aan zijn gehoor toevertrouwd. Hij gaf een fors stuk theorie (wat ik als erg prettig ervaarde, al kun je daar van mening over verschillen) over hoe je kwa gedrag de gezonde delen, overlevingsdelen en traumadelen bij jezelf en de ander kunt onderscheiden.

Het voert te ver om hier nu een lange uiteenzetting over te geven, maar wie de moeite neemt om op de overzichtelijke website www.detraumacoach.nl wat er staat onder het kopje “overlevingsreactie” te lezen zal daar de toepasselijke informatie vinden! Verder verzorgt Marcel van Zuuren met een aantal andere trainers samen overigens een volledig gecertificeerde NLP 3D opleiding/training. Zelf heb ik de NLP Practitioner en NLP Master al naar volle tevredenheid via de Mind Academy van Arnold Van Doorn gedaan, maar wie interesse mocht hebben kan Marcel van Zuuren vanzelfsprekend benaderen. Ik deed in die 2 dagen een mooie ontdekking… De ontdekking dat het geweldig relevant is om te herkennen in welk deel van je zijn je functioneert en hoe dat “bij de ander” is. Mag lijken op een open deur, maar dat was het zeker niet. Want in mijn hoofd kwamen er tijdens de 2 dagen gesprekken naar boven waaruit mij opeens met terugwerkende kracht duidelijk werd dat ik soms dacht met “een gezond deel” van een ander in gesprek te zijn, terwijl ik in werkelijkheid met “een overlevingsdeel” van deze persoon in gesprek was (zoals ik helaas later pas registreerde…).

Dat komt omdat mensen die moeten “overleven” ook zeer goed in staat zijn om gedurende langere tijd “een gezond deel” van zichzelf te laten zien…  Dat kost hen dan wel veel energie en op zeker moment raakt dat reservoir leeg en dat merk je dan vanzelfsprekend aan het gedrag van die ander….of van jezelf… :-) Maar goed, nu ik de kenmerken van mensen die handelen vanuit “overleven” beter kan herkennen besef ik nog veel sterker dat je van een persoon die vanuit zijn overlevingsdeel het leven benadert amper zelfreflectie of zelfspot op dat stuk van zichzelf mag! verwachten. En dat heb ik dus niet bedacht, nee dat is zoals mensen in elkaar steken en daarover kun je dus op www.detraumacoach.nl al een en ander lezen… Een persoon die voornamelijk in zijn overlevingsdeel functioneert heeft heling van een derde nodig om weer in staat te zijn regie over het leven te nemen. Marcel van Zuuren zette dat in zijn “10 stappen model” duidelijk uiteen… Het besef dat je als mens niet altijd het bewustzijn hebt in welk deel van je zijn je functioneert omdat het je nu eenmaal hardnekkige patronen uit je overlevingsdeel kan “meenemen” naar je gezonde deel was voor mij uitermate waardevol.

Waardevol omdat het mij scherpte in de vraag: waar “ben” ik en in welke “richting” ga ik!? En deze waardevolle vragen kan ieder voor zich aan zich zelf stellen en het is ook zo zinnig om die vragen in een relatie aan elkaar te stellen uiteraard. De mens wordt slim om, net als een kameleon, in gedrag “de kleuren” aan te nemen van een gezond deel, terwijl er in werkelijkheid via de modus van het overleven angstvallige pogingen worden gedaan om het traumadeel wat te pijnlijk is om onder ogen te komen maar af te dekken. Als dat lang gebeurt kunnen er vanzelfsprekend allerlei psychische en lichamelijke aandoeningen ontstaan. Ieder mens krijgt zijn of haar deel trauma te verwerken. Afhankelijk van de zwaarte van dat trauma en natuurlijk je eigen aard slaag je er in om na een tijdje toch weer de regie te nemen over je zelf.

Je gezonde deel is bij machte de regie te nemen over de restanten van “het overlevingsdeel” die als “bewaker” fungeerde om jouw traumadeel te beschermen. Soms kunnen we zelf de regie over ons leven weer nemen, maar soms is het ook zo dat we een professional nodig hebben om te helen. Moeten helen opdat we vanuit onze status van overleven weer in de status van ons gezonde deel kunnen stappen. Vergelijk het met een schip op zee. Als je weet hoe je de juiste koers kunt houden zit je in je gezonde deel. Ben je in verwarring over de te volgen koers dan kan het zomaar zijn dat je in je overlevingsdeel zit. Voor mij werkt de visualisatie van de verbinding het sterkst om duidelijk te maken waar je staat. Dat is een “model” wat ik zelf heb bedacht omdat het voor mij zo werkt.

Maar voor anderen werkt het ook vaak zo heb ik ervaren. Als ik mijzelf positioneer op een schaal van 10 (verlangen) naar 1 (angst) dan verblijf ik nu op een 8 a 9. Waar ik ooit lang geleden, in een tijd dat ik een groep nog niet goed kon spreken, zelfs stotterde, op een 2 of 3 zat ben ik in mijn latere leven en zeker nadat ik de NLP Practitioner en NLP Master had gevolgd opgeschoven richting een 8,5. Zowel in persoonlijke als in zakelijke relaties wens ik nu te handelen vanuit verlangen, ik voel en ervaar geen angst in contacten meer en als dat wel zou optreden dan maak ik dit direct bespreekbaar. Mooie check ook voor de relatie met je partner. Want stel nu dat jij zeer in verbinding met je verlangen bent, laten we zeggen een 8 score en jouw partner zit kwa verbinding op een 5 score, hoe ga je dan de gewenste ideale relatie realiseren!? Lijkt me een mooi gespreksthema voor in jouw relatie, een prachtige “oefening”…

 

VERLANGEN  =============================================================== ANGST

GEZOND DEEL  hoort bij VERLANGEN: zelfreflectie, zelfspot, positief taalgebruik en een energie “overschot” zijn termen die daar bij horen.

OVERLEVINGSDEEL hoort bij ANGST: gebrek aan zelfreflectie en gebrek aan zelfspot, negatief taalgebruik en een energie “tekort” zijn termen die daar bij horen.

< Naar alle blog berichten

 • Referenties de laatste 3


  Marloes Van Mensvoort
  Henk is bij uitstek een mensen-mens. Hij is oprecht geïnteresseerd in alles wat ...
  Lees meer...
  Els Umans
  Henk Overmeer ken ik als een bijzonder, integer en sensitief persoon, met talent...
  Lees meer...
  Caroline Martinot Fotografie
  Henk is twee keer bij me geweest voor het maken van een profielfoto voor social ...
  Lees meer...
  Ga naar alle referenties
 • © Copyright 2017, Henk Overmeer. Alle rechten voorbehouden.